Carl V. en de kou

IMG_3961

We hebben al enkele weken te kampen met redelijk koude temperaturen. En dat voelen we goed op onze koersfiets. Maar de ene BCT’er heeft er al meer last van dan de ander.

Carl V. spant in deze wellicht de kroon. Hij is een wielrenner van het ‘kouwelijke’ type. Als er nu één ding is waar hij niet tegen kan, dan is het de koude. En dus zien we Charlie dezer dagen dik ingepakt op zijn koersfiets verschijnen. Hij slaagt erin om 6 lagen kledij over zijn strak lijf te trekken : een zweethemdje, thermisch ondergoed, trui korte mouwen, trui lange mouwen, de wintervest en daar dan nog eens de regenvest erover. Dat gebeurt dan in combinatie met een bivakmuts, een lekker warme buff, een isolerende muts én oorverwarmers. En zo geraakt ons bestuurslid de winter door.

Maar afgelopen zondag deed hij er nog een schepje bovenop. Voor de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo werden gevoelstemperaturen rond het vriespunt en een ijskoude oostenwind voorspeld. En dus ging Carl nog wat verder in zijn drang om de bittere koude te bannen. Hij kocht speciaal daarvoor ‘sterk isolerende’ handschoenen. En die zijn wel zeer sterk isolerend, zo bleek. Zijn nieuwe handschoenen zijn immers gemaakt van een stevige rubber waar niks nog doorkomt. Geen spatje kou bereikte zo de warme vingertoppen van Charlie. De meeste handschoenen ‘ademen’ nog een beetje, die van Carl laten echter niks meer door. Ook het water niet.

Het gevolg deed zich raden : al na 40 km trappen in de kou, weliswaar onder een zalig stralend ochtendzonnetje, hadden zijn zweetdruppels al een hele plas water gevormd in zijn nieuwe handschoenen. Het goedje kolkte van links naar rechts bij elk bocht ! Bij de pauze trok hij met veel moeite zijn rubberen handschoenen uit. Een kwalijk ruikende waterval stroomde vanuit de zweetvijvers de grond op. Wat was dat zeg ?

Tom S., die als ervaren bouwvakker dag in dag uit de koude trotseert, zag onmiddellijk het probleem : “Dat zijn geen fietshandschoenen, dat zijn duikershandschoenen !”  Inderdaad, Carl heeft zich blijkbaar van rayon vergist in de Decatlon. En zo kocht hij onbewust handschoenen in neopreen, een ondoorlaatbaar synthetische rubber.

IMG_3990

Deze prachtige set neopreen-duikhandschoenen op de fiets leverde uiteraard enige commentaar op : “Zwemmen er ook visjes in je handschoenen ?” of “Last van stevige golfslag bij deze wind ?” Enfin, één ding is zeker. Carl V. heeft geen kou geleden tijdens de 105 km van de Omloop op zondag en de 180 km tijdens een individuele rit naar Vlissingen op zaterdag.

Voor de volledigheid geven we Carl nog wat tips mee in de strijd tegen de erg lage temperaturen. Er liggen immers een aantal sterk afgeprijsde modellen op hem te wachten in fietsenafdeling in de Decatlon. Het ene is een volledige wieleruitrusting, mooi in het zwart met wat gele fluo-accenten. Ook de bril is inbegrepen. Het andere zijn voetverwarmers die een erg gunstig effect kunnen hebben op de snelheid. Je kan kiezen uit een blauw en een geel paar. Bovendien kan je ze ook in de zomer gebruiken aan de Oesterdam.

Conclusie : Last van de kou ? Weinig last van zweet ? Geen probleem, met neopreen …

IMG_3993     IMG_3992

 

 

2017-01-30T11:17:47+01:00 maart 1st, 2016|